top of page
Zoeken

Doos ouzo

Bijgewerkt op: 24 mei 2021

1 mei. Dat is de dag dat we een heel klein beetje vrijheid terugkrijgen. De heropening van de horeca, als corona het belieft. Ook in Griekenland wordt 1 mei een belangrijke kalenderdag. Op die dag (*) heropent premier Mitsotakis het toeristisch seizoen in het land.


Ondertussen blijft het behelpen. De feesten die we normaal houden, de al dan niet officiële begroeting van de lente, het valt zowel dit als vorig jaar weg. De plechtige communicantjes, de lentefeesten, de ronde van Vlaanderen. Uitgesteld of zonder publiek. Ook het buurtfeest verzetten we naar september. Of er Gentse feesten zullen zijn? Lokerse of andere? We zien het wel weer.


Elke streek kent zijn feesten. We vergaten het belang, herinneren het ons nu. Hoe evident voorheen, schouderophalend zelfs. Wie zei niet ooit ‘Dit jaar ga ik niet’ of ‘Echt geen zin vandaag’. Nu kunnen we ons amper voorstellen dat we thuis zouden blijven. Het eerste feest in de buurt wordt koppen lopen. En wij – en hopelijk ook jullie – zullen er zijn.


Ook in Griekenland valt er weinig te feesten. De Griekse vastenperiode, die volgende week begint, zal dit jaar zonder vette donderdag en propere maandag starten. Eerst komt vette donderdag – Tsiknopempti. Op die dag halen de Grieken in heel het land de bbq boven om massaal vlees te bakken. Tsikna betekent ‘geur van gebraden vlees’ en het gerucht wil dat de smog in Griekenland die dag tot ver in het heelal waarneembaar is. Propere maandag, de dag voor de vasten, valt dit jaar op 15 maart. Opnieuw wordt er overvloedig getafeld, dit keer enkel met schaaldieren. Tegelijk laten de Grieken overal in het land vliegers op.


Maar niets van dit alles dit jaar. Geen smog, geen vliegers. Het aantal besmettingen in het land stijgt ondanks een stevige lockdown nog steeds. Meer dan 3.000 per dag op een bevolking even groot als de onze en met een gezondheidszorg waar zwaar op bezuinigd is tijdens de crisisjaren. Om de ellende te maskeren herlabelt de overheid gewone bedden als corona-bedden. Zo lijkt het even beter te gaan. Met de vaccinaties gaat het wel goed: 1,1 miljoen Grieken raakte al gevaccineerd.


Vorige week bezorgde de post ons een pakket uit Griekenland: een doos met 50 flesjes ouzo. Als we die vrijdag beginnen kraken kunnen we er elke dag eentje soldaat maken tot 1 mei. Zo lang duurt het dus nog. Zo kort. Een doos lang. Dat we een partij ouzo gebruiken als meetlint tussen nu en de vrijheid moet u ons maar niet kwalijk nemen. Het doet ons een beetje herinneren. Aan plezier, aan de zon, aan uw en onze gezondheid.


(* Ondertussen communiceerde minister van Toerisme Theocharis dat Griekenland zijn grenzen weer open zal zetten voor toerisme vanaf 14 mei)109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page