top of page
Zoeken

Gedroogde melk voor elk

Bijgewerkt op: 24 mei 2021

Wat is jouw jeugdeten? Dat waar je oma bij denkt en keukentafel en Leuvense stoof? Bij mij is dat prei met een ei, bij anderen pap met bruine suiker, nog elders petit-beurretaart. Het is vaak niet bijzonder lekker, maar je wordt er warm en comfy van en het duffelt je in als een sjaal, muts én een stel sloffen tegelijk.


Veel Grieken zullen als je naar dit winterse oma-eten vraagt verwijzen naar trahana soep. (Zoals deze Bostonse Griekse: a soup I loved, I mean loved, growing up.) Soep, soms eerder pap, van tarwe met gedroogde melk of yoghurt. Trahana, dat je in zakjes kan kopen in elke Griekse supermarkt – meestal naast de pasta – is een typisch Balkan product. De Grieken eten het, maar ook de Turken, Armenen en Albanezen. Trahana ziet eruit als gebrokkelde pasta, en bestaat dus uit gefermenteerde en dan gedroogde melk met een tarweproduct. Er is zoete trahana of zure trahana, in die laatste gebruikt men karnemelk of yoghurt.


Dat trahana wintereten is hoeft niet te verbazen. Eigenlijk is het een oude bewaarmethode om ook tijdens de grasloze maanden melkoverschot te gebruiken. Je hebt er geen machines voor nodig, gewoon tarwe, melk en de hete augustuszon. Trahana is ook armemenseneten.


Trahana soep komt in vele vormen, maar de trahana wordt meestal gekookt in bouillon of melk tot die bindt en afgewerkt met feta of andere kaas. Zeker de zure variant is wennen, maar mensen die vroeger karnemelkse pap aten zullen daar makkelijker mee om kunnen. Wij vonden een heerlijk recept uit Thracië met tomaat, peterselie en emmenthal en zijn ondertussen helemaal fan:


1 uit aanstoven in 125 gram (jawel Jeroen Meus) boter, 200 gram gepelde tomaat toevoegen en even meebakken. 1 liter rundsbouillon en een halve theelepel tijm erbij, aan de kook brengen en 150 gram zoete trahana toevoegen. 20 minuten laten koken en af en toe roeren tot de soep bindt. Afwerken met bladpeterselie, zout en peper. Aan tafel een flinke hand gemalen kaas erdoor en aan je oma denken. Smakelijk!


PS: Helaas is trahana nog niet te vinden in onze supermarkten. Delhaize durft na overname van Griekse supermarkt A/B al eens een Grieks product in het schap te zetten. Maar aan deze gedroogde melk hebben ze zich nog niet gewaagd. We zullen het hen eens influisteren. Tot dan smokkelen we een zakje mee in de bagage.
152 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Marketing

Comments


bottom of page