top of page
Zoeken

In Athene #5 - Vier boeken, een podcast en weinig focus

Bijgewerkt op: 29 nov. 2022

Soms denken we dat het niet de uil van Athene is, maar de ui. Hoeveel lagen heeft deze stad? Hoeveel gaan we er nog ontdekken? Ok, het ligt wel wat aan onszelf. Hadden we die leuke boeken over Athene maar niet moeten kopen.


Boek 1: Rough Guide to Athens, 173 blz, gekocht in Gent.


Een gidsje – uitgave 2011 - dat al jaren meegaat naar Athene en waarvan we vaststellen dat we er nog steeds zaken in kunnen ontdekken. Zou iemand alle plekken en musea die er in staan ooit gedaan hebben? Zal ons dat lukken? En willen we dat wel? Ruwweg zijn er volgens deze gids in en om Athene 100 plekken te bezoeken. Daarvan hebben we er 60 gedaan. Sommige daarvan zelfs meerdere keren. Van andere zijn we vergeten dat we er geweest zijn.


Hoogtepunten genoeg in deze gids. De bekendste natuurlijk, waar je af en toe vanzelf weer naartoe gaat. Omdat je er gewoon nog eens wil zijn. Of omdat je ondertussen elders zaken zag die je weer ‘vers’ doen kijken. Maar ook gekke plekken waar je alleen bent omdat de meeste toeristen nu eenmaal maar een paar dagen komen en de Atheners net iets anders aan het doen zijn. Het oorlogsmuseum, met een onvergetelijke kamer over Cyprus. Het juwelenmuseum, waar je de Atheense bourgeoisie ziet vervagen. De Atheense Père Lachaise, waar we dringend nog eens naartoe moeten.


Boek 2: Soul of Athens, A guide to 30 exceptional experiences, Alex King, 127 blz, gekocht op internet


Een boekje dat fantastisch leek vanuit Gent, maar waarvan we nog helemaal niks gedaan hebben. Tenzij toevallig en al eerder de laatste en 31ste tip, waar de auteur geheimzinnig over doet maar dat helemaal niet is. Beetje over het paard getilde ‘secret spots’ die vooral laten zien dat Athene een uitgaansleven heeft dat gezien mag worden en dat het een stad in beweging is, waar jongeren én ouderen nieuwe zaken uitproberen. Je kan de auteur van ver en in hoofdletters horen roepen ‘What a great place’.


Toegegeven, ook wij hebben zulke plekjes. Wie langskomt zal ze mee ervaren. Wat we niet gaan doen, is er een boekje over schrijven. Tenzij misschien eentje met als titel ‘De uien van Athene’.


Boek 3: Walking in Athens, Nikos Vatopoulos, 181 blz, gekocht in het leuke Herakleidon museum


Auteur Nikos Vatopoulos is hoofdredacteur van de cultuurbijlage van Griekse krant Kathimerini. Voor die krant schreef hij jarenlang een column over zijn wandelingen in Athene. Korte stukjes over kleine zaken die hij in een straat of in een buurtje opmerkte. De focus ligt op woonhuizen en hun bouwgeschiedenis. Vatopoulos kijkt voorbij de alomtegenwoordige graffiti en het verval en licht met zijn stukjes een stad in constante verandering uit. Kijk daar naar dat steegje, kijk hier om de hoek door dat hekwerk, kijk omhoog naar die dakrand.


We kenden Vatopoulos al door zijn passage in de podcast We’ll always have Athens, maar meer dan luisteren of lezen is het boekje een handleiding om zélf te wandelen en te kijken. Alleen al zijn aansporing om de kleine gangetjes of stoa in oud Athene binnen te wandelen doet ons nu elk gat in elke straat intrekken. Hoe prachtig zijn ze vaak. Maar ook op wat verdwenen is letten we nu, na een wandeling door Stadiou waarin Vatopoulos wijst op welke gebouwen er allemaal afgebrand zijn of vervangen door een souvlaki-tent. Het is zoals een oude antropologie professor ooit opmerkte: we kijken al bij al weinig rond als we door een stad wandelen. Vatopoulos doet dat wel.


Boek 4: The Athens food guide, Vassilis Kallidis, 300 blz, gekocht op Stadiou

Atheense chef Vassilis Kallidis moet een onvermoeibare eetlust hebben. In deze eetgids staan 217 plekken om te eten en te drinken. Opgedeeld per wijk, van simpel tot over the top. Niet zelden met een foto van Vassilis zelf die zijn tanden in iets lekkers zet.


Het zal aan ons liggen, maar dit is een boek dat we bijna altijd op zak houden als we de stad in trekken. Waar we ook op onze omzwervingen eindigen, altijd is er wel een tip in de buurt die we nog kunnen ontdekken. Soms bestaan de zaken niet meer, door corona of gewoon afgelopen. Soms is het concept veranderd. Maar vaak hangen we een paar uur later volkomen voldaan achteruit, met nieuwe smaken of de beste versie van iets achter de kiezen. Hongertje? Let’s go.


Podcast Athens Unpacked, op de gsm


Schrijfster en Atheense inwijkeling Sofka Zinovieff maakte tijdens corona deze podcast voor toeristische dienst This is Athens. In 8 afleveringen flaneert ze met verschillende gasten door verschillende aspecten van de stad. Feesten, vasten, religie, muziek, kunst, migratie, eten. Elke aflevering zit stampvol informatie en inzichten. Over hoe de kiosken van Athene ook roddeltenten zijn, waar je te weten komt dat die en die niet meer bij elkaar zijn maar ook welk appartement er te huur staat. Over hoe het voelt om als volwassene gedoopt te worden. Of hoe de wijken met Nea voor hun naam inwijkelingen uit die streek bevatten.


Heerlijk om te luisteren, te leren en waarschijnlijk ook te ontdekken. Daar beginnen we binnenkort aan! Of het zal helpen om onze focus terug te krijgen zien we dan wel weer.115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page