top of page
website gul.jpg

Over ons

Gul land

Griekenland produceert niks, klonk het aan het begin van de financiële crisis die het land raakte. Wat is er nu Grieks, buiten wat olijven en een blok feta, hoorden we nog. Op deze website draaien we die bril graag om. Griekenland had weinig nood om te exporteren omdat ze al alles hebben. Zowel vandaag als in de oudheid is het land bijzonder gul geweest voor haar inwoners. En dat heeft brede gevolgen.

Door de gulheid van het land was er tijd over om te denken, te sporten of te discussiëren. De getuigen hiervan zinderen tot vandaag door in onze filosofie, politiek en de olympische spelen. Door de gulheid van het land was en is het voor de Grieken doodgewoon om te geven. Geen bezoek zonder hapjes, geen tafel zonder een overdaad aan schotels. Waarom zou je dan nog exporteren? 

Kijk naar de uitstekende Griekse olijfolie. In een land waar 60% van de landbouwgrond uit olijfgaarden bestaat is ze nauwelijks bekend buiten de grenzen. Tot vandaag rijden Italiaanse opkopers de dorpen af om tijdens het oogstseizoen voor weinig geld olijfolie in bulk op te kopen. Eenmaal de grens over herverpakken ze die in dure flesjes waarop in kleine letters Europa als producent staat. Griekenland produceert katoen, schitterende tomaten en zelfs kiwi’s. Geen mens die ze kent.

Deze website wil de stille gulheid van het Griekse land een beetje meer zichtbaar maken. Met goede en eerlijke producten, met verhalen, met foto’s. We hopen zo een beetje van die gulheid door te geven. En een paar brillen van kijkrichting te veranderen.

Deel gerust mee.

Vera&Hendrik
 

bottom of page